ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Στο νότιο τμήμα της Κορώνης βρίσκεται το Κάστρο της. Στους κλασικούς χρόνους αποτελούσε μία απλή οχύρωση, για να γίνει αργότερα βυζαντινό φρούριο, το οποίο κατέλαβαν οι Φράγκοι κατά την Δ΄ Σταυροφορία, το 1205.

Σε κάθε γωνία του προβάλλει σχεδόν κυκλικά ένας προμαχώνας. Τα τείχη σε όλο το μήκος έχουν πολεμίστρες, όπως και οι προμαχώνες. Εκτός από την ανατολική πλευρά, η βόρεια και η νότια πλευρά του Κάστρου υψώνονται προς τη θάλασσα. Η βόρεια κατηφορίζει στολισμένη με τα γραφικά σπιτάκια της πολιτείας της Κορώνης. Η νότια πλευρά γκρεμίζεται απότομα στα βράχια του « Ρεσάλτο », από όπου έπεσαν οι Έλληνες όταν προσπάθησαν το 1824 να καταλάβουν το Κάστρο, ενώ ακριβώς από κάτω απλώνεται η όμορφη παραλία της Ζάγγας. Στην κορυφή του λόφου, υπάρχουν ο Ναός της Αγίας Σοφίας και το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Ιωάννου του Προδρόμου. Χαμηλότερα και κάτω ακριβώς από τη νότια πλευρά των τειχών υπάρχει η Εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας.

Μέσα στο Κάστρο σώζονται επίσης λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες και τούρκικο χαμάμ. Σε κάθε γωνιά του Κάστρου υπάρχει και μία «θόλος», δηλαδή μπαρουταποθήκη, ενώ η καλύτερη ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς το 1944, κατά την αποχώρησή τους.

 

πηγή: tanea.gr

  • Οι Αχαιοί κατά την Μυκηναϊκή περίοδο (1400-1100 π.Χ.) είχαν ήδη εγκατασταθεί, στη σημερινή τοποθεσία του Κάστρου.
  • Κατά το 700 π.Χ. οι Σπαρτιάτες θέλοντας να επιτηρήσουν τις κατακτή-σεις τους, μετέφεραν σε στρατηγικά σημεία συμμάχους λαούς. Έτσι εγκατέστησαν, στο ύψωμα της Κορώνης, τους κατοίκους της Ασίνης (πόλις που ευρίσκετο κοντά στο Τολό — Ναυπλίας).
  • Η νέα Ασίνη είχε την Ακρόπολη της με νεοκλασικά κτίρια, όπως αποδεικνύουν τα ερείπια του Ναού του Απόλλων. Αλλες έρευνες ίσως αποκαλύψουν ότι η Εκκλησία του ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ είναι κτισμένη πάνω στις βάσεις του Ναού του ΔΡΥΟΠΑ ΔΙΟΣ.
  • Στη Βυζαντινή περίοδο, κατά τον 5ο αιώνα η ΚΟΡΩΝΗ, η αρχαία ΑΙΠΕΙΑ (που ευρίσκετο στη σημερινή Θέση ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ) για λόγους ασφαλείας μετατοπίστηκε στην ΑΣΙΝΗ.
  • Οι Βυζάντιοι κατοχύρωσαν την αρχαία Ακρόπολη και οικοδόμησαν κτίρια με τα υλικά του προγενεστέρου πολιτισμού.
  • Με τη πτώση του Βυζαντίου — Κωνσταντινούπολης, η Κορώνη περιήλθε στα χέρια των Φράγκων και μετέπειτα των Βενετών (1207).
  • Το 1255 οι καινούργιοι κατακτητές, οχύρωσαν πάνω στην αρχαία Ακρό-πολη σε μια έκταση 400 στρεμμάτων το Ενετικό Κάστρο χρησιμοποιώντας υλικά αρχαία, βυζαντινά και φράγκικα.
  • Θύμα της εξαιρετικής του τοποθεσίας, το κάστρο της Κορώνης υπέστη επί έξι αιώνες, πολυάριθμες και αιματηρές επιθέσεις Φράγκων, Ενετών, Τούρκων, Γενουατών, Ισπανών κ.ά.