ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Πολύχρωμα χαμηλά σπίτια με κεραμοσκεπές, ξύλινα μπαλκονάκια, αμέτρητες εκκλησίες, στενοί ανηφορικοί δρόμοι και φυσικά το Κάστρο, συνθέτουν το σκηνικό στην πανέμορφη Κορώνη, εκεί στον μεσσηνιακό Νότο.

ύμφωνα με τον Όμηρο, η Κορώνη ήταν μία από τις επτά πόλεις που έταξε ως προίκα ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να τον ηρεμήσει, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει εκ νέου στον πόλεμο κατά των Τρώων. Η επίσημη ιστορία αρχίζει με τη θεμελίωσή της, το 365 π.Χ. Τους επόμενους αιώνες, η Κορώνη ήταν σταθερά ευημερούσα και αναπτυσσόμενη πόλη.

Το έμβλημα της πόλης δεν είναι άλλο παρά το Κάστρο της. Ένας πολύ μικρός και όμορφος δρόμος, με ασβεστωμένες μάντρες, λευκά πεζούλια, γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια, οδηγεί στο Κάστρο. Φθάνοντας μπροστά στη «μεγάλη πόρτα» που κατασκευάστηκε κατά τα χρόνια της Βενετοκρατίας «ξεδιπλώνεται» μπροστά μας η μαγεία της καστροπολιτείας. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν κάποιες ιδιοκτησίες και δύο σπίτια, τα οποία κατοικούνται ακόμη.

Την πόλη της Κορώνης θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να τη γνωρίσετε. Μία βόλτα στα στενά σοκάκια της θα σας ανταμείψει με όμορφες εικόνες, σαν να περιμένουν εκεί να τις απαθανατίστε και να τις θαυμάσετε. Ιδανική αφετηρία είναι η παραλιακή οδός. Περπατώντας εκεί, θα δείτε μερικά από τα όμορφα νεοκλασικά της Κορώνης. Στο τέλος του δρόμου, και αφού δείτε από κάτω το πανέμορφο Κάστρο, ανηφορίστε προς τον λόφο για να ανακαλύψετε το όμορφο κτίριο του ταχυδρομείου.

Ο κύριος δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο είναι από τα πιο όμορφα στενά της πόλης, καθώς τα σπίτια διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς κανένα περιθώριο ανάμεσά τους. Μπαλκόνια γεμάτα ανθισμένα λουλούδια συνθέτουν το πανέμορφο σκηνικό και ταυτόχρονα μαρτυρούν ποιο από τα σπίτια κατοικείται και ποιο όχι. Από αρκετά σημεία της διαδρομής θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά από την Κορώνη.

 

πηγή: tanea.gr